Maître Kardolus

In 1956 begon Kasper Kardolus als internationaal topschermer met het les geven aan kinderen in Benthuizen. De schermleraren werden daar boos over. Er volgde plotsklaps door de schermbond, op verzoek van gevestigde Nederlandse schermleraren, die concurrentie zagen, een onderzoek of Kardolus niet als "professional" kon worden aangemerkt. Hij zou geld verdienen met schermles geven. Ook zeiden ze, had Kardolus de diploma's niet. Een officieel financieel onderzoek van de schermbond volgde, daarbij bleek dat Kardolus bij zijn sportieve activiteiten alleen maar geld bijlegde. Hij kon dus zelf ook blijven schermen. Zijn vriend Boudewijn Heidenrijk die boos werd en de waarheid in een courant schreef, werd door de KNAS geroyeerd. Het royement was een klap voor de Nederlandse schermsport.

Kardolus wilde naast zijn vele andere diploma's in '68 ook het officiële schermdiploma voor zijn trainerschap halen. Dat vond hij eerlijker t.o.v. iedereen. In de avonduren bij zijn schermleraar en bij vrienden, artsen in Leiden, bereidde hij zich voor op de examens. Het ging prima. Kardolus rekende op eerlijkheid, nu van de leraren/ examinatoren. Echter een man uit Arnhem liet zich strikken voor oneerlijkheid en gaf Kardolus bij het examen voor sabel een onvoldoende. Het was weer een streek van "de gevestigde" schermleraren. Kardolus kon zijn examen een jaar later met zijn vriend Andrei Spitzer overdoen. Zij slaagden beiden. Kardolus zou een van de beste trainers ter wereld worden. Misschien wel de allerbeste gezien de hem ten dienste staande "onmogelijkheden", pesterijen en enorme tegenwerking van de schermbond. Andrei Spitzer verloor het leven in München.

In 1969 startte Kasper Kardolus zijn schermschool in Benthuizen met de bedoeling om het Nederlandse schermen via de jeugd op een hoger plan te brengen. Later breidde hij zijn lessen uit tot in Delft en Rijswijk. Tot 1976 werd les gegeven in plaatselijke gymnastiekzalen, daarna in zijn eigen schermschool aan het Speulderbos te Zoetermeer.
De activiteiten van Kasper Kardolus de afgelopen decennia hebben er toe geleid dat het Nederlandse schermen uit een diep dal is verrezen. Qua niveau telt Nederland weer mee.
40 jaar Nederlands Kampioenen Zaal Kardolus Zijn floret-leerlingen Yvette Kardolus, Marian Rensink en Indra Angad-Gaur werden stuk voor stuk meervoudig Nederlands kampioen en sterke internationale schermsters.
Eddy Ham, Oscar Kardolus en Tijmen Ros waren o.a. op sabel de kampioenen van zijn hand, tesamen meer dan 20 keer. Stéphane Ganeff, Eric Zwennis, Arwin Kardolus, Olaf Kardolus, Pernette Osinga en Sonja Tol werden eveneens stuk voor stuk meervoudig Nederlands kampioen op het wapen degen. Vele wereldbeker finales en WK finales werden door hen behaald. En aan niet minder dan 6 Olympische Spelen ('72, '80, '84,'88, '04 en '08) namen leerlingen van Kasper Kardolus deel.

adelbert college wassenaarVele keren was maître Kardolus (een nagenoeg onbezoldigd) Bondstrainer, met hoogtepunten in de jaren '70-'72. De Duitse schermbond toonde altijd zeer veel interesse in hem. Voor zijn verdiensten is hij onderscheidden met Honoré d'or de la FIE en is tevens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Met veel succes ook was hij van 1980 tot 2000 trainer bij zijn Universiteitsclub Leiden LUSV die na het vertrek (pensioen) van Kardolus helaas feitelijk ter ziele is gegaan. Jammer want de Universiteit was juist trots op haar schermvereniging.

Meer dan 35 jaar geeft Kardolus lessen aan kinderen van de basisscholen in Zoetermeer en aan verschillende Colleges in Zuid Holland, zoals het Adelbert in Wassenaar, het Alfrink, het Oranje Nassau plus het "Stedelijk" in Zoetermeer en het Leonardo in Leiden.